Kategorier
Byggbeskrivning

Är du redo för en byggbeskrivning?

Är du redo för en Byggbeskrivning?

När är det dags att involvera en byggbeskrivare i projektet? Det beror självklart lite på projektet och kan variera från gång till gång, men frågan dyker ofta upp är jag blir kontaktad. Ofta vet projektören (arkitekten) att en byggbeskrivning ska ingå i leveransen men den är osäker på i vilket skede en beskrivning ska inledas och när den är klar för levereras till kund. Jag ska återge några av mina tankar kring detta.

Byggbeskrivning kan inledas när viktiga systemval är gjorda och samordnade

Eftersom en byggbeskrivning är konkret och ska beskriva de slutliga produktionsresultaten så är det inte lönsamt att börja för tidigt. Byggbeskrivningen kan inledas när projektet har kommit en bit på vägen och när man har en ganska klar bild av slutprodukten, även om inte allt är bestämt. Min generella regel är att A- och K-handlingar bör vara på Systemhandlings nivå, framför allt bör strategiska systemval ha gjorts när det gäller stomsystem och klimatskärm, dvs uppbyggnad av yttervägg och yttertak. Helst ska det finnas typdetaljer framtagna för ytterväggar och yttertak som är avstämda med samtliga projektörer inklusive fukt och energi. Inte minst ska beställaren också ha haft chans att granska och godkänna materialvalen. Jag brukar rekommendera att man protokollför det man kommit överens om eftersom det ligger till grund för vidare projektering och det blir kostsamt att byta senare. Det är tyvärr alltför ofta när jag kommer in i ett projekt, börjar ställa frågor och får olika svar från arkitekt, konstruktör och beställare. Man är inte samordnade eller beslut dröjer. Det säger sig självt att det inte går att beskriva något som ena dagen är si och andra dagen så.

Det är också bra om arkitekten har inlett arbetet med rumsbeskrivningen där invändiga materialval redovisas. Det är en fördel att ha en översiktlig bild av slutprodukten innan man inleder byggbeskrivningen.  

Utöver A- och K-handlingar är det bra om man har en klar bild över vilka miljökrav som råder. Om det finns en miljösamordnare med i projektet ska denna ta fram ett projekt specifikt miljöprogram. Miljöprogrammet ställer ofta krav som påverkar beskrivningen. Vill man uppnå viss certifiering påverkar det vilka materialval man kan göra och i slutändan även beskrivningen.

Slutligen är det bra om det finns en fuktsakkunnig med i projektet som tar fram en fuktsäkerhetsbeskrivning. Fuktsakkunnig ska ha synpunkter på materialval, utföranden och detaljer. Det brukar finnas krav i fuktsäkerhetsbeskrivningen som påverkar byggbeskrivningen. Ofta bollas idéer om materialval och utföranden mellan arkitekt, konstruktör och beskrivare för bygg och fukt.

Följande dokument brukar jag som byggbeskrivare fråga efter innan jag inleder arbetet:

  • A-handling på systemnivå
  • Rumsbeskrivning (utkast)
  • K-handling på systemnivå
  • Miljöprogram
  • Fuktsäkerhetsbeskrivning