Kategorier
Uncategorized

Vad ska stå i slipsen?

Arkitekter som projekterar använder ofta högerspalten på ritningen för att lägga till text. Denna text brukar indelas i tre rubriker HÄNVISNINGAR, FÖRKLARINGAR och FÖRESKRIFTER. De två första är enkla att förstå men vad bör man egentligen skriva under föreskrifter? Hur ska man formulera sig och vad ska man tänka på?

Att skriva föreskrifter

Om vi tar ett steg tillbaka och först definierar vad en föreskriftstext är så kan vi lättare förstå dess syfte. En föreskrift kan likställas med en bindande regel. Alltså ett krav som entreprenaden måste uppfylla. Här är ett exempel:

Takplåt ska ha kulör NCS S 5040-Y70R (brunröd)

Genom att skriva tydliga föreskrifter i slipsen underlättar man förklarande noter på ritningen, man behöver inte skriva ut kulören varje gång man ritar taket. Det räcker att skriva plåt eller takplåt vilket spar tid och gör ritningen tydlig. Men kulör är bara en aspekt av takplåten, vi behöver också veta vilket material den är gjord av. Är det en aluminiumplåt eller en metalliserad stålplåt? Vilken tjocklek har den? Vilken typ av fals ska användas, osv. Föreskriftstexten kan bli oändligt lång i många fall förvirrande. Därför brukar man överlåta komplexa beskrivningar till den tekniska beskrivningen som tas fram av en byggbeskrivare med hjälp av AMA.

AMA är en samling av de vanligaste föreskriftstexterna som har tagits fram tillsammans av en stor grupp av experter som representerar alla intresseområden inom byggsektorn inklusive beställare, byggare, förvaltare, och projektörer. Enkelt uttryck är AMA den mest användbara branschstandarden för hur vanliga och återkommande material och arbeten utförs inom byggsektorn. AMA är också juridiskt prövat och används återkommande i tvistlösningar. Det ställer stora krav på att texten i AMA är tydlig och den inte kan misstolkas, eftersom en föreskrift som kan tolkas på två olika sett, ofta leder till tvist.

Att ställa krav

Det leder mig tillbaka till ursprungsfrågan. Vad ska stå i slipsen på ritning och vad ska stå i den tekniska beskrivningen? Det bästa är faktiskt att flytta alla föreskrifter till den tekniska beskrivningen och låta en van beskrivare göra tydliga formuleringar. Alternativt kan man lägga alla generella föreskrifter i den tekniska beskrivningen men ha kvar projektspecifik information om färg och material på ritning. Här är ett annat exempel från en arkitektritning jag granskade nyligen:

”Gipsskivor monteras 20 mm ovan betongbjälklag”

Detta är ett generellt krav som redan står med i AMAs föreskrifter tillsammans med 100-tals andra krav och behöver därför inte stå med i slipsen på ritningen. Dessutom, i kravtexten i AMA föreskriver att gipsskivor ska monteras 10 mm ovan betong. Att det anges olika krav i olika delar av handlingen leder till osäkerhet och i värsta fall tvist. Eftersom den tekniska beskrivningen anses vara branschstandard är det den som styr. Om beställaren vill ställa andra hårdare krav än de som står i AMA så ska det ske med ett tydligt avsteg, som till exempel så här:

Text ”gipsskivor monteras 10 mm ovan betongbjälklag utgår och ersätts med text: ”gipsskivor monteras 20 mm ovan betongbjälklag”

Det är viktigt att krav som formuleras ska vara kontrollerbara och mätbara. Det är utgångspunkten för alla krav i AMA. AMA beskriver utförligt hur man ska kontrollera om ett krav är uppfyllt. Det är bra att ha i baktanken när man skriver sina egna föreskriftstexter. I första exemplet ovan har kulören ”brunröd” getts en specifik NCS kulör vilket gör kulören mätbar och kontrollerbar. Om man bara hade angett brunröd som kulör hade det varit öppet för många olika tolkningar. Här är ett exempel på ett dåligt utformat krav som jag stött på mer än en gång:

”Användning av fogmassa ska minimeras”

Detta krav är varken kontrollerbart eller mätbart. För att vara det måste man först ta reda på hur mycket fogmassa skulle i normala fall användas, sedan sätta upp ett mål hur mycket det ska minskas med och därefter erbjuda lösningar om vad som ska användas i stället. Många misstar projekteringsanvisningar för föreskriftstexter. Här är ett annat exempel:

”Byggnadsavfall ska minskas genom att varor levereras färdig kapade”

Sammanfattning

Flytta så mycket som möjligt av föreskrifterna till den tekniska beskrivningen, speciellt generella krav, som redan finns där. Jobba med en erfaren beskrivare som kan AMA för att undvika upprepningar eller motstridigheter. När man skriver om projektspecifika krav tänk på att formulera kravet så att det är kontrollerbart och mätbart.