Produktionsresultat är en term som kommer från BSAB systemet. Samma term används också i klassifikationssystemet CoClass. Produktionsresultat är resultatet av en aktivitet på byggarbetsplatsen och är en del av ett färdigt byggnadsverk. För att åstadkomma ett produktionsresultat krävs resurser i form av varor, arbetskraft, maskiner, redskap med mera. Produktionsresultatet är det som byggaren lämnar efter sig när han har byggt klart. En byggdel, enligt samma klassifikationssystem, består av en eller flera produktionsresultat, och ett helt byggnadsverk består av flera byggdelar.
I AMA Hus finns föreskriftstexter för olika produktionsresultat i bokstavskapitlen. Man känner igen att det rör sig om ett produktionsresultat om AMA koden börjar bokstäver. Föreskriftstexterna ställer krav på produktionsresultatet. Dessa krav bruka falla inom tre kategorier:
Material-, och varukrav
Utförandekrav
Kvalitetskrav
Ett krav ska vara utformat så att det inte kan misstolkas. Om ett krav kan misstolkas kan det leda till tvist då olika aktörer har olika uppfattningar om samma krav. Här följer några korta exempel från AMA kod JSE som belyser de olika kraven:
Material-, och varukrav: ”Tätskikt av armerad bitumen för yttertak ska tillverkas enligt standard SS-EN 13707…”
Utförandekrav: ”Tätskiktsmaterialet ska vid läggning ha sådan temperatur att sprickor och dylikt inte uppstår i materialet.”
Kvalitetskrav: ”Färdigt tätskikt ska vara vattentätt.”
AMA är oberoende och förespråkar ingen särskild tillverkare av byggprodukter. Därför är föreskriftstexterna utformade så att flera likvärdiga produkter kan användas för att uppnå samma produktionsresultat. Flera olika tätskiktsmaterial av olika tillverkare uppfyller kraven i exemplet ovan.
Arkitektens bygghandlingar visar alltid produktionsresultatet, hur det ska se ut när det är färdigt. Arkitekten ska inte redovisa olika steg på vägen för nå produktionsresultat, inte heller ska handlingarna innehålla temporära installationer som ibland krävs för att uppnå produktionsresultatet. Hur och på vilket sätt man uppnår produktionsresultatet är entreprenadens ansvar. Olika entreprenader kan välja olika tillvägagångsätt för att nå samma resultat. Därför är det viktigt att förmedla vilka krav som gäller, vilket ofta bäst görs genom en föreskriftstext i en teknisk beskrivning. Det är också vanligt att material och varor anges direkt på ritningen men då handlar det ofta om generiska begrepp som; tegel, ståldörr, papptak, eller dylikt. Medan en utförligare och mer specifik föreskrift återges i beskrivningen.
I början av ett projekt är inga produktionsresultat bestämda vilket gör det omöjligt att skriva en beskrivning i detta skede. Projekteringens syfte är att bestämma vilka byggdelar som byggnadsverket består av och vilka produktionsresultat som krävs för varje byggdel. Projekteringens mål är att definiera samtliga produktionsresultat.