Vem skriver byggbeskrivningar?
Det finns ingen utbildning att gå eller certifiering att uppnå. Vem som helst kan skriva beskrivningar och jag är förvånad att inte fler gör det. För att kunna skriva en byggbeskrivning behöver man tre saker:
- Förstå BSAB systemet som AMA är uppbyggt kring
- Grundläggande kunskaper om byggnader
- Förmågan att kunna läsa och förstå ritningar
Kunskap om dessa tre saker får man vanligtvis genom att jobba med projektering av byggnader på ett arkitekt-, eller konstruktionskontor. Den bästa skolan är att jobba med erfarna kollegor och fråga när man inte förstår. Det är också bra att jobba med någon som är proffs på beskrivningar, i alla fall i början för det är inte alltid självklarart varför saker görs på ett speciellt sätt. Att ha någon att bolla frågor med är nödvändigt tills man blivit varm i kläderna.
BSAB systemet och AMA
När jag bloggar om byggbeskrivningar syftar jag på tekniska beskrivningar för uppförande av hus som ansluter till branschstandarden AMA (Allmän Material-, och Arbetsbeskrivning). För att kunna hitta i AMA boken måste man förstå hur den är uppbyggd. Systemet med koder bygger på BSAB systemet och anger produktionsresultat. Man behöver inte kunna eller ens förstå allt av innehållet i en specifik kod men det är viktigt att man kan hitta koden i AMA! Till exempel, om arkitekten har ritat ett badrum med kakel på väggarna, hur beskrivs detta? För att kunna ange korrekt kod i AMA som motsvaren en lämplig material-, och arbetsbeskrivning måste man förstå att kakel är en beklädnad och därför ska man leta efter rätt kod i kapitel M – Skikt av beläggnings-, och beklädnadsvaror.
Byggnader
Vi spenderar stora delar av vår tid i och kring byggnader. Vi tar dem för givet. När man jobbar med att uppföra nya byggnader eller renovera gamla, inser man fort hur komplexa de är. Ytterväggen är inte en homogen massa utan en komplex uppbyggnad av olika skikt. Tusentals komponenter som dörrar, fönster, väggar och tak ska samordnas. Det krävs ett intresse om hur saker och ting fungerar inte bara hur de ytligt ter sig.
Ritningar
Som beskrivare måste man ta till sig en stor mängd information som andra har producerat. Denna information är mesta dels i form av ritningar. Att kunna läsa, förstå och tolka innehållet på en ritning är en viktig egenskap. Under granskningsprocessen uppstår ofta en rad frågor som behöver besvaras, det är nödvändigt med arbetsmöten med respektive projektör och en kontinuerlig epost dialog. Tillsammans reder man ut oklarheter och utvecklar handlingarna.